Stäng fönster Östhammar kn, FILMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Uppsala

Beskrivning
Films socken innefattar en omväxlande bygd, där skogen dominerar, men där inslagen av öppna marker med åkrar och ängar ändå är betydande. Småsjöar och dammar förstärker det varierande intrycket. I socknens södra del blir man ständigt påmind om att det är en gruv- och järnbygd man befinner sig i. Gränsen till det söderut liggande Dannemora går rätt igenom gruvområdet. I socknens norra delar dominerar däremot vildmarken med det märkliga och mäktiga naturområdet Florarna i nordväst och skogar i nordost.

Färdas man norrut från Österbybruk, så ansluter vägen snart till vägen från Dannemora gruvområde. Efter ytterligare någon kilometer börjar bebyggelsen, som tätnar i Films kyrkby. Där ligger församlingshemmet till höger och strax där bortom den gula lågstadieskolan till vänster. Mitt emot ligger sockenkyrkan och utanför den östra kyrkogårdsmuren sluttar landskapet ner mot Filmsjön.