Stäng fönster Östhammar kn, MORKARLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Morkarla kyrka ligger i en skogstrakt i norra Uppland Namnet Morkarla är sammansatt av de båda stavelserna mor och karla, där första stavelsen mor betecknar tät, sumpig barrskog /Calissendorff s 20/. Genom tolkningen är socknen väl karakteriserad med sina vidsträckta skogar och betydande inslag av mossar och myrar. Socknens enda sammanhängande slättområde, Åby- Knabyslätten, blev upplöjd och brukbar på 1800-talet, och avdikades genom Morkarlaån. I en vid cirkel kring detta slättområde ligger de större byarna: Östanå, Söderby, Norrby, Knaby, Åby, Halvbygda och Bohl. Cirkeln sluts av den lilla kyrkbyn i sydväst. I en ännu vidare cirkel närmre socknens utkanter ligger bl a Rasten, Halvöreby och Skarphärad. Socknens huvudvägar strålar samman på kyrkvallen, som ger intryck av att vara socknens centrum vaktad av klockstapeln , prästgården och församlingshemmet i väster. Nära kyrkogårdsmuren i nordväst ligger en ekonomibyggnad, medan den gamla likboden, med anor från sent 1500-tal, numera har sin plats i backen söder om klockstapeln. I öster avgränsas kyrkplatsen av det djupa kyrkdiket och på andra sidan detta ligger i sydväst den gamla klockargården och skolan. Alldeles intill landsvägen på södra sidan låg till senare delen av 1800-talet den gamla sockenstugan, som efter vägens omläggning flyttades in bakom nuvarande lärarbostaden. Här bedrevs undervisning fram till 1949. Men fortfarande har den kvar sin roll som skolbyggnad, dock nu i museal form /Ahlbäck 1992/.

Kyrka och kyrkogård omges av en mur, som förr var högre och försedd med tak.

Ingången består av ett par murade grindstolpar, rester av den gamla stigluckan med grindar av sent datum. I stolparna finns nischer, som återfanns vid restaurering 1957.