Stäng fönster Östhammar kn, ÖSTERBYBRUKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Strax söder om brukets nuvarande affärscentrum och torg ligger herrgården. Denna var ännu under slutet av 1800-talet järnbrukets nav, kring vilket all verksamhet formerade sig. Några av de gamla byggnaderna finns kvar, dock med nya, mestadels museala funktioner. Här finns det gamla brukskontoret från 1730 och bruksklockstapeln invid herrgårdsdammen. Snett emot herrgården har vi den bevarade unika vallonsmedjan med anor från 1500-tal men daterad 1794 och därbredvid kolhuset. Längre fram finns stalls- och vagnshuslängor och det bakomliggande orangeriet, som gränsar till den på sin tid berömda och omskrivna herrgårdsparken anlagd av Carl Hårleman. I parken ligger också den byggnad, där Bruno Liljefors hade sin ateljé under de år han hyrde herrgården.

Brukskyrkan tillhör Herrgårdsanläggningen och utgör komplexets västflygel.

Kyrkans öst- och sydsidor gränsar till borggården, medan västsidan gränsar till stallbacken. På nordsidan är ingångsplanen, som skiljs från borggården av ett järnstaket, som först 2000 försågs med grind.