Stäng fönster Svalöv kn, FELESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Namnet Felestad anses gå tillbaka till tiden från folkvandringstid till vikingatid dvs mellan 400 och 1050. Skriftligt belägg för namnet finns från 1300-talet. Vid 1700-talets slut låg sju gårdar i Felestad utmed en bäck. Kyrkan låg centralt i förhållande till gårdarna. Felestads kyrka omges av flera gods men har aldrig varit patronatskyrka.
Kyrkan ligger inom fornlämning Felestad 10:1 som utgör Felestads bytomt enligt 1779 års karta före skiftet.

Felestad by ligger strax söder om Svalöv och senare bebyggelse har gjort att byn nästan har växt samman med Svalöv samhälle. Villor, låga flerbostadshus och skolor ligger norr och öster om byn medan jordbruksmark breder ut sig söder och väster om byn. Felestad utgör gränsen mellan bebyggd och obebyggd mark.
Gamla skolan som numera är församlingshem är bevarad. Själva byn består av några få småhus längs en bäck norr och väster om kyrkan.

Kyrkogården omges av nyare villor i ett och ett halvt plan mot öster, öppen jordbruksmark mot söder. Byn med äldre hus ligger betydligt lägre i norr. Parkering med församlingshem finns i väster.