Stäng fönster Östhammar kn, ÖSTHAMMARS KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Östhammars stad fick först på 1600-talet en egen kyrka. Tidigare hade stadens invånare fått gå till Börstils kyrka där en del av kyrkan var reserverad för stadsborna. Östhammar brändes ner av ryssarna 1719 men kyrkan skonades förunderligt nog från branden. Ända fram till 1880-talet låg kyrkan i södra utkanten av staden som då slutade vid Södra tullportsgatan. Först senare växte staden ut mot söder och väster i enlighet med 1878 års stadsplan som var den första för Östhammar.

I dag omges kyrkan och kyrkogården i norr och öster av äldre bebyggelse. Mot norr, på andra sidan Kyrkogatan, ligger Holmgrenska gården med traditionell småskalig träbebyggelse. I öster, på andra sidan Drottninggatan, ligger tingshuset som idag även används som församlingshem. Det är byggt 1924 i nyklassicistisk stil.