Stäng fönster Svalöv kn, BILLEBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Billeberga ligger i södra delen av Svalöv kommun i ett kuperat slättlandskap med utmärkta jordar. Från närområdet i sydväst har man påvisat flera stenåldersbosättningar, och i tätortens omgivningar finns många gravhögar från bronsåldern bl.a. den stora Klövhög. Billeberga växte fram som ett jordbrukssamhälle, som innan storskiftet vid 1700-talets slut bestod av 19 gårdar, grupperade längs den medeltida kyrkan, bygatan och Braån. Kring bykärnan låg odlingsmarken indelad i tresädesvångar.

1865 invigdes järnvägen från Helsingborg och Landskrona mot Eslöv, och Billeberga fick en station längs stambanan. Detta blev starten för en förändring av samhället, som successivt raderade ut spåren av bondbyn till förmån för ett mer industriellt inriktat produktionssamhälle. Här byggdes bank, verkstäder, olika affärer, läder- och cigarrfabriker, ofta i karakteristiskt rött tegel, runt den nya kyrkan som stod klar 1861. Sam-tidigt revs den gamla kyrkan, som låg ca 100 m väster om sin föregångare, och dess begravningsplats övergavs. På den finns idag en ödekyrkogård med en minneslund, se vidare under ”Kyrkogården”. Både dagens kyrkoanläggning och ödekyrkogården ligger inom fornlämning Billeberga 27:1, som utgörs av Billeberga bytomt före skiftena enligt 1797 års karta.

Dagens Billeberga består till största delen av friliggande bostadshus, samlade norr om den gamla landsvägen kring kyrkan. Här och där bryts bebyggelsen av hagmarker, som når ända in till samhällets centrala delar. Den äldre bebyggelsen avgränsas i söder av Braåns dalgång och i norr av järnvägen, som ligger i anslutning till kyrkogården. Söder och öster härom har byn expanderat med kluster av modernare villor, liksom med serviceinrättningar, bl.a. handelsträdgård och några matställen. Sydväst om kyrkan ligger den gamla brandstationen med sitt karakteristiskt höga trätorn. I kyrkogårdens östra gräns ligger den gamla sockenstugan, som tidigare använts som både bårhus och kommunalhus, men idag brukas för toalett och förråd. Norr om kyrkogården på andra sidan järnvägen finns ett församlingshem, en låg byggnad uppförd i rött tegel. Huset ligger vid randen av ett litet grönområde som kallas Dalen. Kyrkoanläggningen ligger inom riksintresse för naturvården Saxån-Braån.