Stäng fönster Svalöv kn, HALMSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Halmstad by ligger i nordvästra Skåne, en mil söder om Kågeröd, i ett öppet kuperat jordbrukslandskap. Råån slingrar i närheten. Nordost om Halmstad börjar Söderåsen och landskapet övergår till skog.

Råån har varit segelbar till Halmstad och en viktig transportled, den var betydelsefull för etableringen av fast bebyggelse under vikingatiden i Halmstad. Kyrkor byggdes längs ån i Raus, Sireköpinge och Halmstad under 1100-1200-talet. Kyrkor kan också ha byggts i anslutning till medeltida huvudgårdar. Världsligt jordägande har varit det dominerande i Halmstad redan från 1300-talet. Under 1600-talet var hälften av gårdarna i Halmstad frälsegårdar under Duveke.

Duveke gods, belagt från 1500-talet, ligger norr om Halmstad och godsherren har varit kyrkans patronus med stort inflytande över kyrkan. Godset har ägts av släkterna Kyrning, Kratz, Ramel, Steuch. 1797 köptes gården av H.W. Berg von Linde.

Vid början av 1800-talet fanns det tolv gårdar i byn runt kyrkan, efter enskiftet 1828 flyttade de flesta gårdarna ut och bara enstaka gårdar fanns kvar.
Kyrkan ligger inom fornlämning Halmstad 30:1 som utgör Halmstad bytomt enligt karta från 1799.

Kvar av byn idag är prästgården med uthuslänga, före detta sockenstugan som numera är församlingshem och ett par gårdar.

Kyrkogården omges av betesmark och jordbruksfält. Norr om kyrkan finns landsvägen och en gård samt kyrkans parkering med församlingshem. Sydöst om kyrkan ligger gamla prästgården.

Ytterligare en kyrkogård, sällan använd, med ett gravkapell ligger några hundra meter öster om kyrkan.