Stäng fönster Svalöv kn, KONGA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Konga ligger i norra delen av Svalövs kommun, mittemellan Kågeröd och Röstånga, strax söder om Söderåsens markerade höjdrygg. Området var ursprungligen täckt med skog, som genom j0rdbruket successivt öppnats och omvandlats till ett beteslandskap med omväxlande odlingsmarker och lövdungar. Socknens odlingsbygd har brukats sedan stenåldern med ett tiotal kända spridda stenåldersboplatser. Den nuvarande kyrkan uppförs i Konga under 1100- eller 1200-talet, möjligen på samma plats som en tidigare träkyrka. Kyrkan tillhörde under medeltiden, kanske allt sedan kyrkans upp-förande, Allhelgonaklostret i Lund, en benediktinstiftelse från 1000-talet. Kyrkbyn finns belagd från 1300-talet och namnet Konga från 1390, där förleden möjligen kan åsyfta på ”kung” (Konghe= kongens hed). Vid reformationen 1563 drogs klostrens egendomar in till kronan, och kyrkan gavs bort till patronus Otto Tyghesen Brahe, som uppförde Knutstorps borg några kilometer väster om Konga.

Konga kyrka ligger inom fornlämning Konga 26:1, som utgörs av Konga bytomt enligt en lantmäterikarta från 1784. Vid denna tid bestod Konga kyrkby av 13 gårdar.
I övrigt präglades socknen av spridda ensamgårdar, som ofta lydde under traktens säterier Kongaö, Eriksholm och Knutstorp. Under slutet av seklet växte befolkningen och allt mer av ängs- och betesmarken uppodlades. Konga präglas än idag av ett småskaligt jordbruk, även om gårdarna och invånarna successivt minskat under senare år.

Konga kyrka ligger i byns sydöstra del, tillsammans med den gamla skolan från 1800-talet i omväxlande rött tegel och träpanel, och den gulputsade prästgården från 1923.
Skolan och prästgården är numer privatägda. Öster om kyrkan finns en allé som leder till Konga gård från 1830. Gården kombinerar idag lantbruk och Bed&Breakfastverksamhet. Söder om kyrkan ligger riksväg 109 ut mot en småbruten odlingsbygd. Mot norr övergår denna i en mer kuperad skogsmiljö med naturområdet Konga Lund. Det är en bokskog av ängstyp, som under patronatstiden vårdades som jaktpark och ollonskog. Konga kyrka ligger inom riksintresse för naturvården Söderåsen med vattendrag och vulkanberget Jällabjär.