Stäng fönster Svalöv kn, ASKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Svalövs kommun ligger öster om Landskrona i en natur präglad av stora topografiska variationer. I kommunens norra del ligger Söderåsen, från vilken terrängen sänker sig mot en mellanbygd och vidare till det skogslösa slättlandskapet i sydväst. Ask ligger mellan Kågeröd och Röstånga, i gränsen mellan skogsbygd i norr och mellanbygd i söder. Landskapet består av åkermark närmast bebyggelsen och däremellan lövskogsområden. Området kring Ask har varit bebott länge vilket flera lämningar från stenåldern i närheten visar. Första namnbelägg för Ask är från 1285. Enligt beskrivning från 1756 var de flesta kronobönder, dvs de arrenderade sin mark av staten. Åkerbruket var knappt men ängsmarken gav god avkastning, boskapsskötsel har varit basnäringen. I slutet av 1700-talet bestod byn av ett femtontal gårdar söder om kyrkan. På 1830-talet genomfördes laga skiftet vilket ledde till att gårdarna i kyrkbyn flyttades ut från bykärnan. Skiftet innebar också att landskapet omvandlades genom att ny mark började odlas från att tidigare varit ängs- och betesmark. Befolkningen ökade kraftigt under 1800-talet och minskade sedan under 1900-talet. I mitten av förra seklet hade byn speceriaffär, mejeri, smedja och skola. Byn idag ligger söder om kyrkan, längs väg 108 och dessutom finns gårdar spridda i jordbrukslandskapet.

Kyrkan ligger på en höjd och marken sluttar kraftigt mot söder. Kyrkogården omges av åkerfält mot norr och öster, mot söder finns en liten parkering, landsväg och utsikt över Ask by. I väster ligger två före detta skolbyggnader från 1800- och 1900-talet. Mellan dem ligger den fd skolgården, numera parkering, och ett ekonomihus.
Kyrkan är belägen inom fornlämning Ask 21:1 som utgör Ask gamla bytomt enligt karta från 1762.