Stäng fönster Köping kn, MUNKTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Munktorps socken nordost om Köping ligger i en öppen, småkuperad slättbygd med bördiga marker. Genom historien har jordbruket varit huvudnäring, gårdarna relativt stora och välbärgade. Tidigare sträckte sig socknen fram till Köpings utkanter i söder, men 1948 övergick dessa delar till Köpings stadsförsamling.

Bland de talrika fornlämningarna tilldrar sig hällristningarna vid Häljesta största uppmärksamheten. Av socknens fornborgar kan särskilt framhållas Visberget och Ringmursberget.

Öster om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger prästgården i en stor tomt med fruktträd och gamla högvuxna almar. Corps-de-logiet fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Mittemot ligger skolan som funnits på samma plats sedan mitten av 1800-talet, fast nuvarande skolhus är från 1950-talet. Vid västra infarten till kyrkan ligger församlingshemmet, byggt 2002 på platsen för den då rivna klockarbostaden.

En numera igenvuxen, rak allé går från kyrkogården rakt söderut fram till förbipasserande järnväg och Munktorps stationssamhälle, framvuxet under 1800-talets sista två decennier.