Stäng fönster Landskrona kn, HÄRSLÖVS KYRKOMILJÖ, Skåne

Härslöv ligger ca sex km nordost om Landskrona i ett böljande åkerlandskap.

Det område, som idag utgör Landskrona kommun, har varit bebott sedan förhistorisk tid, flera fornlämningar vittnar om detta.
Under vikingatiden utvecklades jordbrukets metoder. Befolkningen ökade betydligt och byar bildades. När socknarna antagit fastare former byggdes flera romanska stenkyrkor i området.
Bynamn med efterledet –löv som i Härslöv anses gå tillbaka från tiden mellan folkvandringstiden och vikingatiden men det första skriftliga belägget för byn är från 1300-talet. Bytomten i Härslöv har under medeltiden och framåt haft en nord-sydlig sträckning söder om kyrkan vid foten av höjden Hilleshögsåsen.

Landskapet och byarna förändrades i början av 1800-talet genom enskiftet som gjordes för att få större sammanhängande odlingsmarker. I Härslöv flyttades elva gårdar ut från byn , sju blev kvar. Flera av dessa gårdar finns fortfarande.

Vid 1900-talets början byggdes i byn sk gatehus, hus byggda längs gatorna. Befolkningen ökade och försörjde sig i det arbetsintensiva jordbruket. 1925 hade byn 1325 invånare. Jordbrukets rationalisering gjorde att människorna flyttade till städernas industrier och 1958 var befolkningen 995 personer. Vid den tiden fanns det i Härslöv fortfarande två affärer, brandstation, bibliotek, skola och bank. Under 1960-1970-tal byggdes ett stort villaområde och under 1980-1990-tal tillkom radhusbebyggelse. Härslöv är idag en renodlad bostadsort. De flesta pendlar till arbete på annan ort. 2006 var befolkningen 480 invånare.

Kyrkan ligger i norra delen av byn. Mot öster finns församlingshemmet, gamla kyrkstallet från 1910 som nu används som garage. Norr om kyrkan ligger prästgården och därutanför börjar åkerlandskapet. En trelängad gård finns väster om kyrkan. Söder om kyrkan går vägen och byn börjar.