Stäng fönster Gislaved kn, BOSEBOS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Bosebo socken är en av länets minsta och ligger vid gränsen mot Västergötland. Det är en skog- och mossrik bygd med många små sjöar och mellan dessa stråk med rullstensåsar och bergsryggar. Fornlämningsbilden är mager och domineras av järnålder. Ortsnamnet förekommer i skrift första gången 1477 och syftar då på en gård, sedermera säteriet Bolbynäs.

Ur kyrkligt hänseende var församlingen fram till 1921 annex till Burseryd. Nämnda år uppgick man i Båraryds nybildade pastorat. Kyrkbyn ligger på de uppodlade sluttningarna väster om Majsjön där den gamla häradsvägen mellan Burseryd och Våthult löper. Kyrka, kyrkogård och f.d. skola ligger på en höjd. Åt söder sluttar terrängen ned mot sjön med sanka hagmarker, en allé av lönn och björk leder ned till gården Lilla Bosebo i öster. I en skogsbacke väster om kyrkokullen finns en gammal offerkälla, kallad Sissle källa. Legenden kring denna är kopplad till kyrkans uppkomst. Norr om kyrkogården är en grusplan med en kastanj i väster och den f.d. skolan i norr, numera församlingshem. Den välbevarade byggnaden från 1881 bär rödfärgad locklistpanel och sadeltak med lertegel.

Kyrkan är uppförd 1961 efter ritningar av arkitekt Rudolf Hall, Göteborg. Kyrkan har en traditionell utformning i samma stil som den samtida kyrkan i Smålandsstenar av samme arkitekt. Långhuset har i öster ett smalare, rakslutet kor med sakristia vid sin norra sida. I väster reser sig ett torn med kopparplåtsklädd spira. De vitkalkade tegelfasaderna genombryts av stora rundbågsfönster. Det branta sadeltaket är täckt med munktegel.

Den nuvarande kyrkan har haft åtminstone tre föregångare. 1652 uppfördes en tornlös timmerkyrka som efterträdde en sannolikt medeltida träkyrka. Denna 1600-talskyrka flyttades 1894 till Kulturen i Lund när en ny och större träkyrka byggdes i tidens schweizerstil. Sekelskifteskyrkan kom dock att uppvisa allvarliga tekniska brister och blev sedermera även för stor, varför nybygge önskades istället för restaurering. Stora delar av nystilsinredningen är dock bevarad på vinden till den gamla skolan och besitter i sin autenticitet ett högt kulturhistoriskt värde.