Stäng fönster Landskrona kn, SÄVBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Säby kyrkby ligger strax norr om Landskrona stad.
Det område, som idag utgör Landskrona kommun, har varit bebott sedan förhistorisk tid, flera fornlämningar vittnar om detta.

Under vikingatiden ökade befolkningen betydligt och jordbrukets metoder utvecklades vilket gav förutsättningar för omfattande bybildningar. När socknarna antagit fastare former byggdes en rad romanska stenkyrkor i området.
Bebyggelsen låg samlad i flergårdsbyar med odlingsmarker i smala tegar utanför byn.

Säby socken bestod av två byar, Norra Säby motsvarande nuvarande Säby, och Södra Säby på platsen för nuvarande Landskrona.

Det finns belägg redan från 1200-talet att Säby ägdes av danska kungen som vid 1400-talets början här anlade Landskrona. Av resten av socknen bildades ett självständigt län, Säby län, med en kungsladugård och ett tiotal kronogårdar.

Under kriget mellan Sverige och Danmark 1644-1645 och speciellt under skånska kriget 1676-1679 blev Rönnebergs härad mycket hårt åtgånget. Byar brändes och kyrkorna plundrades.

Säbyholm, tidigare kungsladugård, blev privatägt säteri på 1790-talet.

Säby är starkt förknippat med sockrets historia. Istället för att importera socker började general Cederström på Säbyholm exprimentera med framställning av socker ur betor. Sockertillverkningen och Säbyholm övertogs av Skånska Sockerbruksaktiebolaget 1853. Disponent Justus Tranchell utvecklade jordbruket och sockertillverkningen på Säbyholm framgångsrikt och blev en av Landskronas rikaste män som också stödde Säby kyrka med gåvor till inredningen.

Landskapet och byarna förändrades genom enskiftet i början av 1800-talet då gårdarna flyttades ut från byarna för att få större sammanhängande odlingsmarker. Säby lämnades dock i relativt orört skick.

En järnväg, anlagd 1865 och nerlagd 1981, gick med en gren från Säbyholm och vidare genom Säby kyrkby.

Idag är Säby kyrkby en by med ett tjugotal villor och tre gårdar. Bebyggelsen är varierad från olika decennier under 1900-talet, endast en gård är kvar från 1800-talet. Byn, utan något tydligt centrum, ligger söder och väster om kyrkan.

Säby kyrkby ligger mellan järnvägens Västkustbana och motorvägen E6.

Kyrkogården är omgiven av jordbruksfält åt norr, söder och öster. Åt väster ligger parkering med församlingshus, Säby kyrkväg och fält. På lite avstånd från kyrkan ligger bebyggelse söderut och västerut.