Stäng fönster Gislaved kn, GRYTERYDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Gryteryds socken utgör en kuperad skogsbygd vid gränsen till Halland. Flera sjöar och mossar bryter upp terrängen. Fornlämningsbilden är mycket mager, sannolikt tillkom ingen fast bosättning förrän i övergången mellan järnålder och medeltid. Sockennamnets ändelse på -ryd (röjning) brukar ses som en indikation på detta. Flera gårdsnamn på -ryd, -hult, -bo och -hestra torde kunna härledas till medeltid. Sockennamnet förekommer första gången i skrift 1337. Socknen har varit en utpräglad småbrukarbygd där boskapsskötseln för avsalu i Halland varit en viktig näring. Den enda större gården är det f.d. säteriet Böjeryd med anor från åtminstone senmedeltid. Godset har ägts av släkterna Hård och Gyllenhammar. Ur kyrkligt hänseende var Gryteryd annex till Södra Hestra, men detta pastorat är idag sammanslaget med Burseryd.

Kyrkbyn ligger centralt i socknen vid vägen mellan Södra Hestra i nordost och halländska Kinnared i söder. Bebyggelsen är gles och ligger spridd. Kyrka, kyrkogård och sockenstuga ligger på en platå vid landsvägens norra sida. I anslutning finns smärre hag- och åkermarker, i övrigt rör det sig om låglänta skogspartier. Sockenstugan ligger vid en asfaltsplan öster om kyrkogården. Upp till denna leder söder om kyrkogården en stödmurskantad väg. Den timrade tvåvåningsbyggnaden är uppförd som folkskola under 1800-talets förra hälft och tjänar sedan 1991 som församlingshem, en sal är därvid utbyggd på baksidan. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och sadeltaket med enkupigt lertegel. Mellan kyrkogårdens västra hälft och landsvägen är en asfalterad parkering samt en rad av unga björkar.

Kyrkan är uppförd av sten 1763 – 64 med fullbrett, rakt avslutat kor och i norr en sakristia. Fasaderna är vitputsade och det branta sadeltaket täckt med enkupigt lertegel. I väster är ett torn från 1822 med nyklassicistisk lanternin. Den befi ntliga kyrkan föregicks av en sannolikt medeltida träkyrka med klockstapel.