Stäng fönster Gislaved kn, SÖDRA GRIFTEGÅRDEN MILJÖ , Jönköping

Beskrivning
Samhället Gislaved ligger i sydöstra delen av Båraryds socken, invid Nissan. På platsen har sedan medeltiden funnits en större by. Två gånger om året hölls en välbesökt marknad i byn, en tradition som varat in i vår tid. Läget var kommunikationsmässigt gott vid den gamla Nissastigen och landsvägen mellan Värnamo och Borås. Fallen i ån hade nyttjats sedan medeltiden. 1740 anlades ett järnbruk på andra sidan Nissan i Anderstorps socken, vilket sedermera kom att bli Gyllenfors bruk. Efter bruksdöden under 1800-talets slut kom bruket att köpas upp av Svenska gummiaktiebolaget 1896, vilket startade en gummifabrik på platsen.1927 övergick denna i Kooperativa förbundets ägo. I KF:s regi expanderade verksamheten kraftigt och fick stor betydelse för orten. 1901 hade Gislaved via en bibana anslutits till Halmstad – Nässjö järnväg och 1927 kom en anslutning till Borås – Värnamo järnväg. Redan 1904 hade Gislaved utsetts till municipalsamhälle och blivit det nya centrumet i socknen. Flera små industrier hade växt fram kring stationen. 1948 avsöndrades Gyllenfors municipalsamhälle från Anderstorps socken och slogs samman med Gislaved till en köping.

1880 hade Gislaved fått en egen begravningsplats, på vilken ett kapell sedermera uppfördes. 1921 blev Båraryd eget pastorat från att ha varit annex till Villstad. Kyrkoherden stationerades i Gislaved. 1951 ändrades församlingsnamnet från Båraryd till Gislaved och det om- och tillbyggda kapellet blev huvudkyrka.

Södra griftegården ligger vid Nissan i sydöstra änden av Gislaveds samhälle. Griftegården begränsas i norr av Danska vägen, på vars andra sida villaområden från 1900-talets senare hälft breder ut sig. Gräns i söder bildar Nissans dalgång. Längs denna är kuperad terräng med grus- och sandavlagringar, på vilka växer blandskog med stort inslag av högväxt gran och furu. Vid östra sidan finns två asfalterade parkeringsfickor.