Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gislaved kn, GISLAVEDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Samhället Gislaved ligger i sydöstra delen av Båraryds socken, invid Nissan. På platsen har sedan medeltiden funnits en större by. Två gånger om året hölls en välbesökt marknad i byn, en tradition som varat in i vår tid. Läget var kommunikationsmässigt gott med den gamla Nissastigen och landsvägen mellan Värnamo och Borås. Fallen i ån hade nyttjats sedan medeltiden. 1740 anlades ett järnbruk på andra sidan Nissan i Anderstorps socken, vilket sedermera kom att bli Gyllenfors bruk. Efter bruksdöden under 1800-talets slut kom bruket att köpas upp av Svenska gummiaktiebolaget 1896, vilket startade en gummifabrik på platsen.1927 övergick denna i Kooperativa förbundets ägo. I KF:s regi expanderade verksamheten kraftigt och fick stor betydelse för orten. 1901 hade Gislaved via en bibana anslutits till Halmstad – Nässjö järnväg och 1927 kom en anslutning till Borås – Värnamo järnväg. Redan 1904 hade Gislaved utsetts till municipalsamhälle och blivit det nya centrumet i socknen. Flera små industrier hade växt fram kring stationen. 1948 avsöndrades Gyllenfors municipalsamhälle från Anderstorps socken och slogs samman med Gislaved till en köping.

1880 hade Gislaved fått en egen begravningsplats, på vilken ett kapell uppfördes 1906, benämnt Båraryds kapell. 1921 blev Båraryd eget pastorat från att ha varit annex till Villstad. Kyrkoherden stationerades i Gislaved. 1951 ändrades församlingsnamnet från Båraryd till Gislaved och det om- och tillbyggda kapellet blev huvudkyrka.

Kyrka och kyrkogård ligger på den nordöstra änden av den höjdrygg som utgör Gislaveds centrum. Söder om kyrkogården breder Kyrkparken ut sig med damm och bronsstaty av Axel Wallenberg. Tidigare var denna yta marknadsplats. I slänten öster om kyrkogård och park ligger församlingshemmet i tegel från omkring 1970 med brant sadeltak täckt av glaserat tegel, pastorsexpeditionen i två våningar från 1950-talet med fasadtegel och flackt plåttak samt folkskolans stora tegelbyggnad från omkring 1900. Söder om parken ansluter hyreslängor och kommunhuset i betong. På höjden i väster ligger vårdcentral och i norr breder ett villaområde ut sig. Rätvinkligt utlagda gator begränsar kyrkogården på alla sidor utom den södra.

Kyrkan är uppförd i rött tegel 1906 som ett nygotiskt kapell med takryttare. På grund av samhällets expansion förlängdes långhuset 1935 och försågs med ett traditionellt, spirkrönt, torn.