Stäng fönster Gislaved kn, SMÅLANDSSTENARS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Smålandsstenar ligger i södra delen av Villstads socken, väster om Nissans dalgång. Det är en mindre tätort som växt fram kring stationen vid järnvägen Halmstad – Nässjö, vilken invigdes 1882. Detta stationssamhälle kom att överta rollen som sockencentrum från kyrkbyn. Flera industrier etablerades tidigt på orten, framför allt med inriktning på träförädling. Bebyggelsen domineras av villor och egnahem från 1900-talet.

Smålandsstenars kyrka och kyrkogård ligger väl synligt på en höjd i västra delen av samhället, strax norr om vägen mot Burseryd. Öster om området ligger folkskolans höga tegellängor från 1938. I övrigt utgörs närmiljön av villabebyggelse från 1900-talets andra hälft. I väster möter högväxt barrskog. Kyrka, församlingshem och pastorsexpedition ligger på östra randen av höjden med en kyrkbacke i söder. Upp till denna leder en svängd körväg med lindallé, kantad av gräsmattor. En rad av lindar växer även längs slänten. Nedanför denna är en asfalterad parkering. Kyrkan och det i vinkel sammanbyggda församlingshemmet från 1964 är ritade av arkitekt Rudolf Hall och har traditionella men modernt reducerade former. Kyrkan är en salkyrka med svagt utspringande kor åt norr. I söder reser sig ett kraftigt torn med kopparplåtsklädd spira. Fasaderna genombryts av stora rundbågsfönster i klassicistisk anda. I vinkel mot församlingshemmet är i backen en pastorsexpedition från 1973 med souterrängvåning. Dessa tre sammanhängande längor inramar en mindre gräsyta med buskar och rabatter. Alla har ett enhetligt utförande med fasader av vitmålat tegel och taktäckning av s.k. munktegel. Alla byggnaderna har branta sadeltak, på församlingshem och pastorsexpedition valmade. Kyrkogården ligger väster om kyrkan och har entré från kyrkbacken.