Stäng fönster Gislaved kn, SANDVIKS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Sandviks socken ligger vid gränsen mot Västergötland och Halland. Gränsen sammanfaller med den långsträckta sjön Fegen. Socknen utgörs av en kuperad skogsbygd med mycket inslag av lövskog. Fornlämningsbilden är mager, men bygden tycks delvis ha varit bebodd redan under stenålder. Sockennamnet uppträder i skrift första gången 1268. Ur kyrkligt hänseende är församlingen annex till Burseryd, men skall ursprungligen ha haft en egen kyrkoherde. Kyrkan ligger på en udde i sjön Fegen i anslutning till det gamla säteriet Sandvik, vilket ägts av bl.a. släkterna Gyllenhammar och Gaslander. Kyrkogården utgör den yttersta delen av udden. Söder därom är en grusplan och den f.d. folkskolan från omkring 1880, en envånings timmerbyggnad med rödfärgad locklistpanel, veranda med snickarglädje och sadeltak med betongpannor. Byggnaden är idag församlingshem. En mängd gamla ekar och andra lövträd kännetecknar vegetationen. Sandviks ägor har sedan 1890-talet varit kronopark. Kyrka/godsmiljön är klassad som riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkan är uppförd av granitkvadrar 1898 efter ritningar av stadsarkitekt Sven Gratz, Halmstad. Stilen är utpräglat nygotisk med spetsbågsfönster, polygonal absid och torn med spira. Takfallen är täckta med skiffer respektive kopparplåt. Den föregående träkyrkan från 1600-talet – föregångaren troligen nedbränd vid danskarnas plundring 1644 – nedbrann 1896. Denna var en välkänd offerkyrka och sedvänjan har i viss mån levt vidare. Ursprunget till offerkyrkan är enligt sägnen en förmögen kvinna från Sotenäs säteri, på andra sidan sjön, som kom i sjönöd på Fegen och lovade bygga en kyrka om hon blev räddad, vilket också skedde.

Sandviks socken är beläget vid sjön Fegens östra strand. På en udde i sjön är kyrkan uppförd och har ett utmärkande läge. I kyrkans närhet ligger sockenstugan som tidigare fungerade som skola, kommunalhus och lärarbostad. Udden bildar en vik inne i vilken Sandviks säteri är lokaliserat. Socknen har en liten befolkning och landskapet består främst av skogmark och jordbruksmark som är koncentrerad längs vägarna.