Stäng fönster Gislaved kn, VILLSTADS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Villstads socken på båda sidor om Nissan utgörs av skogsbygd, i nordväst mycket kuperad kring Österåns källor. I öster bildar den stora Risamossen gräns. Längs Nissan löper den gamla färdleden Nissastigen, vilken i höjd med Villstads kyrkby möter en annan gammal landsväg, från Värnamo. Fornlämningsbilden är relativt rik med flera järnåldersgravfält längs Nissans dalgång. Sockennamnet uppträder i skrift första gången 1268. Villstad var in på 1900-talet moderförsamling för Båraryds och Våthults församlingar. Av större gårdar kan nämnas de gamla säterierna Sännås och Isberga, vilka under 1700-talet ägdes av släkten Lillienberg. Jordbruket var förr magert p.g.a. den dåliga jordmånen. Olika hantverk och skogsbruk var viktiga binäringar. Till viss del ökades åkerarealerna under 1800-talet genom utdikningar. 1882 invigdes järnvägen Halmstad – Nässjö, längs vilken socknen hade stationer i Skeppshult och
Smålandsstenar. På dessa platser uppstod stationssamhällen med industriell prägel. Smålandsstenars Ångsåg och Snickerifabrik var den första fabrik som startades. Skeppshult växte fram som en stor bruksort.

Kyrkbyn ligger på en moränryggssluttning öster om Nissans branta dalgång. Landskapet är öppet med åker, hagmark och lövträdsdungar. Kyrka och kyrkogård ligger vid Nissans ravin. Söder om kyrkogården utbreder sig en stor, delvis grusad kyrkvall med några äldre lövträd. I slänten väster om vallen står kyrkstallarna, fem välbevarade längor från 1800-talets mitt med rödfärgad locklistpanel och sadeltak täckta med enkupigt handslaget lertegel. Söder om
kyrkvallen löper vägen till Reftele, vilken kantas av gamla alléer med lönnar. Mitt för kyrkvallen står den f.d. skolan från 1926, nu församlingshem. Byggnaden bär rödfärgad locklistpanel samt brutet tak med kupa och lertegel. Från samma tid och i samma utförande är den gamla lärarbostaden vid kyrkvallens östra sida. På höjden öster om kyrkogården ligger prästgården med mangårdsbyggnad från 1858 och Klockaregården med boningshus från 1860 och arrendatorsbostad från 1796. Vid prästgården och i sluttningen norr om kyrkogården ligger järnåldersgravfält. Villstads kyrka är uppförd 1793 som en gustaviansk salkyrka med rundat kor och huvförsett torn. Den återställdes efter en brand 1910. Rester av den medeltida romanska kyrkans murverk fi nns i det befi ntliga. Fasaderna bär en gråbruten spritputs och de branta takfallen täcks av kopparplåt. Kyrkbyn är klassad som riksintresse för kulturmiljövården och är tillika naturreservat.