Stäng fönster Surahammar kn, RAMNÄS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Ramnäs socken ligger i ett skogslågland, som bildar övergång mellan slättbygd i söder och bergslagsbygd med mer kuperad terräng i norr. Socknen genomflyts av Strömsholms kanal eller Kolbäcksån, i vars dalgång jordbruksmarkerna finns samlade. Parallellt med dalgången sträcker sig Strömsholmsåsen.

På sin väg genom socknen bildade Kolbäcksån ursprungligen flera fall. Kraften från dessa har haft avgörande betydelse för områdets industriella utveckling. År 1590 anlades vid ett av fallen i Ramnäs den första stångjärnshammaren, som snart skulle följas av flera. På 1800-talet expanderade socknens järnbruk till storindustrier. Detta har medfört att sockenkyrkan med rötter i medeltiden länge haft ”fel” placering i förhållande till de senare framvuxna bruksorterna Ramnäs, Seglingsberg och Virsbo.