Stäng fönster Gislaved kn, ÅS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Ås socken ligger vid sjön Bolmens norra strand och följer Lillåns dalgång. Socknen ingår i det forna Finnvedens folkland. I norr dominerar stora mossmarker och ljunghedar medan det i sydväst rör sig om småkuperad skogsmark. Flera fornlämningar från stenåldern och framåt finns spridda längs sjöstranden och dalgången. Sockennamnet förekommer första gången 1356 och syftar på den åsrygg väster om Lillån, på vilken den gamla kyrkbyn ligger. Vid
Lillåns mynning finns det gamla, nu styckade, säteriet Svanaholm, vilket sedan 1500-talet tillhört släkterna Gyllenstierna, Fleetwood, Cedercrantz och Odencrantz. Församlingen utgjorde innan 1900-talets pastoratsregleringar ett eget pastorat med Kållerstad. Från 1767 och in i 1900-talet hade ägarna till Svanaholm patronatsrätt, vilket innebar att de hade rätt att varannan gång utse kyrkoherde. Detta system ägde bestånd ännu 1914. Jordbruket var på 1700-talet magert och allmogen ägnade sig åt diverse hantverk för avsalu.

Den gamla kyrkbyn, Ås, ligger centralt i socknen med en ödekyrkogård. Nuvarande kyrka ligger på en höjd några kilometer söderut i byn Karaby. Båda byarna ingår i den del av Finnvedens folkland som är klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Ås och Karaby är väl sammanhållna bymiljöer. De ligger på den nord-sydliga åsrygg som i väster avgränsar slätterna och sankmarkerna kring Lillån. Åsen är uppodlad medan dalgången främst tjänar som hagmarker. I Ås ligger bebyggelsen samlad längs fyra mötande vägar från Bredaryd i nordost, Reftele i nordväst, Kållerstad i väster och Bolmsö i söder. Ödekyrkogården är belägen på åsranden vid södra sidan av Bredarydsvägen. I slänten nordost om ödekyrkogården finns en stenskodd offerkälla, Sankt Sigfrids källa (RAÄ 199). Enligt traditionen skall nämnde helgon ha döpt hedningar i källan.

Kyrkbyn utgörs av några gårdar med mangårdsbyggnader från 1800- och 1900-talen. Karaby ligger vid landsvägen mellan Bolmsö i söder och Ås i norr.

Kyrka och kyrkogård ligger vid vägens östra sida, i anslutning till ett vägskäl med väg mot Kållerstad i väster. De flesta gårdarna ligger norr och väster om kyrkplatsen, några av dem har bevarade 1800-talsbyggnader. Söder om kyrkogården ligger ett församlingshem från 1971, ritat av arkitekt Torsten Davidson. Det är en länga i ett plan med souterrängvåning. Fasaderna är klädda med kalksandtegel och sadeltaket är täckt med svarta betongpannor. I anslutning är en asfalterad parkering och en personal/förrådsbyggnad med vit locklistpanel och sadeltak med svarta betongpannor. Kyrkan från 1869 är en vitputsad salkyrka som stilistiskt befinner sig i övergången från empire till medeltidsinspirerade nystilar.