Stäng fönster Surahammar kn, SURA NYA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Sura socken i mellersta Västmanland sägs ha blivit uppkallad efter sankmarkerna runt de centralt belägna Öster- och Västersjöarna. Annars präglas landskapsbilden mer av Kolbäcksån som rinner från norr till söder och haft stor betydelse för bygdens utveckling; Surahammars bruk blev anlagt vid ett av dess fall. Parallellt med Kolbäcksåns dalgång löper den mäktiga Strömsholmsåsen, där de tidigaste spåren av bosättningar återfunnits.

Sura kyrkplats ligger två kilometer väster om Surahammars brukssamhälle, uppe på Strömsholmsåsen. Närmast omgivande kyrkogård är långsträckt i nord-sydlig riktning. Nedanför mot norr finns en äldre, muromgärdad kyrkogård som tillhörde Sura gamla träkyrka, av vilken bara den spånklädda sakristian återstår efter en förödande brand 1998. Mellan de båda kyrkorna låg församlingens prästgård fram till 1995. Nedanför östra åssluttningen vidtar stranden mot Östersjön. Området har avgränsats som riksintresse för kulturmiljövården.