Stäng fönster Landskrona kn, VADENSJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Vadensjö ligger i östra delen av Landskrona kommun, strax nordost om Landskrona. Det flacka landskapet har sedan förhistorisk tid utnyttjats för mänsklig bosättning, först i form av boplatser för fiskare längs vattnen, och med start i den yngre stenåldern successivt med fler och fler jordbruk in mot landet. Genom bygden skär Rååns djupa dalgång, vars sluttningszoner består av omväxlande odlings-, betesmark och lövskog. I öster finns ett kuperat landskap upp mot gravhögarna Rönneberga backar.

Nya odlingssystem och tekniska förbättringar ledde till omfattande bybildning under 1000-talets början, samtidigt som sockenstrukturernas etablerande under 1100-talet satte fart också på kyrkobyggandet. Flergårdsstrukturen kom att prägla trakten fram till 1700- och 1800-talens skiften. Vadensjö kyrka ligger inom fornlämning Vadensjö 27:1, som utgörs av den gamla bytomten enligt storskifteskartan från 1781. Namnet Vadensjö lär komma från den numer utdikade sjön norr om byn.

Skiftesreformerna ledde till att Vadensjös bebyggelse till stor del glesades ut. Under 1800-talets lopp skedde en kraftig befolkningsökning av bygden och byn förtätades på nytt. Tack vare dess läge nära industristaden Landskrona, och sin egna station från 1876, växte ett nytt järnvägssamhälle fram med både industriell verksamhet och olika serviceinrättningar, däribland en frivillig brandkår. Ett sockencentrum utvecklas kring kyrkan med ett församlingshem, 1890 en folkskola och en numer riven småskola.

Vadensjös befolkningstillväxt har stagnerat under 1900-talets andra hälft, precis som i många andra byar på landsbygden. Längs byvägarna ligger ett antal gatehus från stationssamhällets tid, och utanför byn strödda gårdar. Byastugan (f.d församlings-hemmet), den idag privatägda f.d. skolan och kyrkan ligger på en höjd i sydöstra delen av samhället, samlade kring en grusad parkeringsplats. Byastugan är byggd i rödputsat tegel med rundbågiga gjutjärnsfönster och eternittak, skolan i mönstermurat, gult tegel med plåttak med solceller. Från kyrkogården har du obrutna vyer ner mot det flacka jordbrukslandskapet och Landskronas industrier i sydväst, och mot det mer kuperade Rönneberga backar i öst.
Vadensjö ingår i Riksintresse för kulturmiljövården Rååns dalgång [M10]. Denna är även utpekad som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.