Stäng fönster Lund kn, GENARPS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
I fonden på Kyrkvägen som leder till Genarp från Kyrkheddinge, knappt tre mil öster om Malmö, reser sig Genarps kyrka ur det omgivande jordbrukslandskapet. Med sitt 50 meter höga västtorn utgör en av landskapets högsta landsortskyrkor. Samhället Genarp, som åtminstone sedan 1700-talet legat öster om kyrkan, är beläget vid foten av Romeleåsen med dess betesmarker, barr- och lövskogar. I området kring byn finns de tre slotten Häckeberga, Toppeladugård och Björnstorp. Kyrkobyggnaden och dess lummiga kyrkogård är placerad i byns västra utkant och omges av åkermark och viss äldre bebyggelse. Socknen Genarp har medeltida rötter och byn har länge ansetts ha grundlagts på 1100-talet. Under 1300-talet omskrevs orten under namnet ”Genathorp” och under 1600-talet ”Giennerup”. Utgrävningar som gjorts inför ett nytt bostadsområde strax norr om kyrkogården visar emellertid på att Genarp varit en boplats redan på 500-talet.