Stäng fönster Värnamo kn, BREDARYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Bredaryds socken är belägen på sydvästra änden av småländska höglandet. Socknens norra och västra delar är höglänt sjö- och skogsbygd medan den östra delen upptags av mossmarker. Samhället Bredaryd är beläget i den mer uppodlade södra delen. Det är även där större delen av de kända fornlämningarna finns, huvudsakligen järnåldersgravfält. Bygden fick troligen sin fasta befolkning under järnåldern vilket sockennamnets ändelse på –ryd (röjning) indikerar. Det förekommer i skrift första gången 1306. Ur kyrkligt hänseende var socknen tidigare annex till Forsheda, men har genom senare tiders pastoratsomläggningar kommit att bilda pastorat med äldst var Eskilstorp som styckades på 1800-talet, bland ägarna finns bl.a. släkten Stierna. Anneberg bildades 1684 och har innehafts av
bl.a. släkterna Kyhle, Lillieberg och von Mentzer. Håkentorp ägdes under 1800-talet av släkten Kuylenstierna. I övrigt har socknen varit en utpräglad småbrukarbygd. 1882 fick kyrkbyn en station vid järnvägen Halmstad-Nässjö och byn växte snabbt till ett stationssamhälle med många småindustrier. En mekanisk verkstad hade grundats redan 1871 av August Lundell och blev sedermera Bredaryds mekaniska verkstad AB.

Kyrka och kyrkogård omges idag helt av efterkrigstida bebyggelse, framför allt villor. Läget på den östra änden av en åsrygg är dock framträdande. Söder om åsen passerar den gamla länken mellan Nissa- och Lagastigarna, idag väg 153 mellan Smålandsstenar och Värnamo. Ett stycke öster om kyrkplatsen ansluter vägen från Kulltorp och Anderstorp i norr. Nordväst om kyrkogården finns en asfalterad parkering med församlingshem i norr, till sistnämnda löper från den gamla landsvägssträckningen i söder en allé av hamlade lindar.

Församlingshemmet är en vinklad länga i ett plan från 1967 med vitt fasadtegel och tegeltäckt sadeltak. Den nyklassicistiska salkyrkan är uppförd 1863 på platsen för en medeltida föregångare.

Koret är rundat och tornet bär en karaktäristisk lanternin. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Kyrkans sadeltak är skiffertäckt.

Bredaryds kyrka är belägen i stationssamhället med samma namn i socknens södra del där järnvägen mellan Halmstad-Nässjö löper, anlagd 1882. På platsen strålar vägar samman från grannsocknarna Reftele, Anderstorp, Kulltorp, Forsheda och Ås. Socknen utgörs i norr och väster av en kuperad skogsbygd, medan östra delen präglas av mossmarker. Ur kyrkligt hänseende var socknen tidigare annex till Forsheda. Av socknens ca 200 fasta fornlämningar
finns flertalet i socknens södra del, kring Bredaryd, och domineras av järnåldersgravfält (med bl.a. gravhögen Lärkehög). I socknens västra del ligger det gamla säteriet Anneberg som tillhört bl.a. släkterna Kyle; Stiernclou, Lillieberg och von Mentzer. Bredaryds kyrka och kyrkogård är placerade på änden av en åsrygg väster om vägknuten i stationssamhällets östra del, väl synligt i landskapet. Väster om kyrkoanläggningen finns en stor asfalterad parkering med församlingshem i norr. Detta är en vinklad länga i ett plan från 1967 med vitt fasadtegel och tegeltäckt sadeltak. I närheten finns även en hembygdsgård och skola. Samhället präglas av en villabebyggelse från efterkrigstiden och viss småindustri, vars ursprung hänger samman med järnvägens ankomst.

Kyrkobyggnaden står på den västra delen av kyrkogårdens ursprungliga, i grunden medeltida, utsträckning. Denna äldre del av kyrkogården är ännu klart skönjbar genom sitt platåläge och rester av trädkrans. Senare har stora nya och lägre delar fogats till kyrkogården i norr och öster. Inhägnaden utgörs av murar av varierande ålder och form. I sydväst finns ett bårhus från 1960, ritat av arkitekt Johannes Dahl, som restaurerade kyrkan.