Stäng fönster Värnamo kn, DANNÄS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Dannäs socken ligger vid sjön Bolmens nordöstra strand. Till skillnad från bygden i övrigt så är socknen påfallande bördig med god jord, vars areal under 1800-talet utvidgats genom utdikningar. Skogsmarker finns även, med ett stort inslag av löv bland vilket man särskilt märker bokbeståndet. Terrängen är svagt kuperad. Förekomsten av fornlämningar är tämligen sparsam och härrör främst från järnålder med lämningar bl.a. i området kring kyrkbyn. "Dannaes” nämnes i skrift 1398. Innan 1900-talets pastoratsregleringar var Dannäs annex till Bolmsö. I socknen finns två säterier med rötter i senmedeltid. Det är Dannäs säteri som bl.a. ägts av släkterna Kyhle och Fägerskiöld samt Stora och Lilla Gavlö, vilka idag är styckade. Dessa gårdar utgjorde in i 1900-talet större delen av församlingen.
Dannäs säteri ligger tillsammans med kyrkan i socknens västra del, ett stycke väster om en vägkorsning där vägarna från Ås i väster, Tannåker i söder och Vittaryd i sydost möter. Egentlig tätbebyggelse finns endast någon kilometer österut vid Vittarydsvägen där denna möter vägen från Forsheda i norr. Där finns bl.a. lanthandel och missionshus.

Kyrkbyn utgörs bara av en gård och det är Dannäs säteri. Redan Rogberg omnämnde 1770 att kyrkan stod på säteriets mark, vilket är orsaken till att någon kyrkby ej finns. Kyrka och kyrkogård ligger på en svag sydsluttning väster om vägen mot Tannåker. Vid vägens östra sida står en skollänga i 1 ½ plan från 1882 med rödfärgad locklistpanel och sadeltak med betongpannor. I vinkel finns en lärarbostad från 1927 i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel och brutet tak med betongpannor. Till skillnad från den välbevarade skolan så har husets karaktär förvanskats genom bl.a. moderna fönster med lösa spröjs. Norr om skolan ligger ett församlingshem i en våning med tillbyggnad från 1959 i vinkel. Det är klätt med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med betongpannor. Krönläget norr om kyrkogården intags av en lärarbostad från 1949, en ljusgult putsad länga med betongpannetäckt sadeltak som kännetecknas av sina runda takkupor. I anslutning till lärarbostaden står på stenplintar ett timrat och rödfärgat sockenmagasin från 1800-tal. Detta bär ett sadeltak med enkupiga lertegel. Det långsmala utrymme som finns mellan kyrkogårdens södra utvidgning och vägen upptags av en asfalterad parkeringsyta. Från denna leder en lövträdsallé rakt söderut till Dannäs säteri. Längs kyrkogårdens södra sida och dess västra är en grusväg och vid sistnämnda även en långsmal gräsyta för parkering. Denna avgränsas i väster med ett trästaket. I norra änden av denna västra remsa står en vitputsad förrådsbyggnad med sadeltak som täcks av enkupiga lertegel. Väster om remsan är en
smärre hagmark, medan närområdet kring kyrkbyn i övrigt utgörs av blandskog. Området kring kyrkan är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.

Dannäs kyrka har medeltida ursprung. Det är en vitkalkad, spritputsad stenkyrka med ett fullbrett rundat kor som tillkom 1816 och i väster ett säreget grunt torn som tillkom genom västgavelns påbyggnad med en klockvåning 1813. Detta ger kyrkan dess särdrag. Kyrkans murar genombryts av stora stickbågsfönster. Taket är brutet och täcks av enkupiga lertegel medan tornets takfall är täckta av kopparplåt.