Stäng fönster Värnamo kn, FRYELE KYRKA KYRKA OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Fryele socken utgör en rikt kuperad bygd mellan sjön Hindsen i sydväst och den stora Dala mosse i nordost. Genom socknen rinner flera vattendrag som Lillån, Ruskån och Härån. Spår av bebyggelse finns sedan stenålder och fornlämningsbilden är även i övrigt rik med bland annat en hällkista, ett gravröse och höggravfält. Sockennamnet
skrevs på 1200-talet ”Frøle” och kan härledas till asaguden Frej. Bland stora gårdar i socknen märks det 1648 bildade säteriet Näsbyholm på en udde i Hindsen. Innan skogen mot slutet av 1800-talet började bli en tillgång så var de flesta av sockenborna fattiga och ett stort antal emigrerade till Amerika på 1860- och 70-talen. Åkerbruket utgör ännu en liten del av socknens yta, skog och mossar dominerar. Någon egentlig industri finns inte.

Kyrkbyn ligger i ett mindre odlingslandskap med inslag av betesmarker. Läget är på västra sluttningen av en nord-sydlig åsrygg. Kyrka och kyrkogård ligger vid östra sidan av en landsväg som följer åsen. Söder om kyrkogården är en asfalterad parkering och ett församlingshem från 1982, utformat som tillbyggnad till ett äldre timmerhus i två plan, troligen en gammal sockenstuga. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och sadeltaken täcks med
betongpannor. På västra sidan landsvägen ligger den f.d. kyrkskolan från 1883 i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel, frontespis, veranda och sadeltak täckt med betongpannor.

Prästgården från 1871 ligger något avskild från kyrkplatsen ett stycke söderut. Bebyggelsen är i övrigt tämligen spridd. Kyrkan är uppförd av sten 1788–92 i gustaviansk stil med hjälmhuv på tornet och fullbrett, tresidigt avslutat kor. Fasaderna är vitkalkade och de branta takfallen täckta av svartmålad järnplåt.