Stäng fönster Värnamo kn, GÄLLARYDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Gällaryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i öster till Kronobergs län. Angränsande socknar är Nydala i norr, i öster Hjälmseryd och Slätthög, i söder Rydaholm och i väster Voxtorp, Värnamo och Fryele. Gällaryd har i omgångar varit eget pastorat, senast på 1950-talet. Landskapet präglas av skogsmark, med inslag av lövskog och småsjöar. Störst sjö inom socknen är Rusken med vars hjälp vattenkraft har utnyttjats av bland annat Ohs bruk. Det är huvudsakligen skogsbruket som har dominerat socknen, men även en del mindre små industrier. Vid Ohs bruk ligger även sockens enda egentliga tätort. Många stenåldersfynd har påträffats i socknen vilket visar på att den varit bebodd under mycket lång tid.

Gällaryds kyrka med kyrkogård och tillhörande församlingshem ligger direkt öster om landsvägen mellan Bor och Os. Kyrkbyn ligger inte långt därifrån där landsvägen delar sig mot före detta Gällaryds säteri och längre söderut Mistelås kyrkby. På andra sidan landsvägen ligger skolan från 1955, och i närheten ligger även prästgården – uppförd 1919 i timmer med reveterade fasader. Strax nordväst om denna ligger den före detta prästgården, nu hembygdsgård, med delar från 1700-talets mitt.

Gällaryds kyrka uppfördes 1782-86 och församlingen var förmodligen influerad av Alseda kyrkas utformning. Kyrkan uppfördes cirka 50 meter norr om den medeltida träkyrkan som stått på platsen tidigare och är uppförd i traditionell öst-västlig riktning med kor i öster och torn med huvudingång i väster. Kyrkan är försedd med ett högrest sadeltak täckt med skiffer, liksom tornhuven med en gustavianskt svängd profil. Överst avslutas tornet med en öppen
lanternin och ett förgyllt kors. Fasaderna är slätputsade och den enda artikuleringen inskränker sig till slätmurade kvaderimiterande omfattningar kring portalerna på västra tornsidan och södra långhussidan. Sockeln är liksom fasaden slätputsad men gråmålad. Fönstren har korspost och avslutas med en stickbåge.

Gällaryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i öster till Kronobergs län. Angränsande socknar är Nydala i norr, i öster Hjälmseryd och Slätthög, i söder till Rydaholm och i väster till Voxtorp, Värnamo och Fryele. Gällaryd har i omgångar varit eget pastorat, senast på 1950-talet. Landskapet präglas av skogsmark, med inslag av lövskog och småsjöar. Störts sjö inom socknen är Rusken med vars hjälp vattenkraft har utnyttjats av bland annat
Ohs bruk. Det är huvudsakligen skogsbruket som har dominerat socknen, men även en del mindre små industrier samt den mer omfattande verksamheten vid Ohs bruk. Vid Ohs bruk ligger även sockens enda egentliga tätort. Ohs var säteris från 1661, tidigare fanns bland annat även säterierna Gripenberg, Gällaryd, Mosshult och Hyltebergs.

Gällaryds kyrka med omgivande kyrkogård ligger direkt öster om landsvägen mellan Bor och Os, kyrkbyn ligger därtill inte långt ifrån där landsvägen delar sig mot fd Gällaryds säteri och längre söderut Mistelås kyrkby. På andra sidan landsvägen ligger skolan från 1955, och i närheten ligger även prästgården – uppförd 1919 i timmer med reveterade fasader. Strax nordväst om denna ligger den gamla prästgården med delar från 1700-talets mitt, också den timrad men klädd med rödfärgad locklistpanel. Kyrkogården breder huvudsakligen ut sig söder och öster om kyrkan