Stäng fönster Värnamo kn, KÄRDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Kärda socken ligger i Finnveden, i Jönköpings läns södra del och är en del av Värnamo kommun. I norr gränsar socknen till Kulltorp och Kävsjö socknar, i öster till Värnamo, i söder till Hånger och i väster till Forsheda socken. Det gamla sockencentrat är välbevarat med prästgård, tiondebod, skolbyggnad från 1800-talet och sockenstuga, skolbyggnad och kyrkstall från omkring år 1900. Landskapet är naturskönt och är rikt på fornlämnningar från främst bronsoch järnåldern. Under 1900-talet har flera enfamiljshus uppförts i Kärda samt en mindre industri. Kyrkan med kyrkogård och kyrkcentrum samt fornlämningar ingår i område som är av riksintresse för kulturmiljön. Uttryck för detta är kyrka och kyrkogård, kringliggande sockencentrum samt äldre fornlämningar norr om kyrkan.

Kyrkan i Kärda uppförd 1875-76 i sen nyklassicism efter ritningar av arkitekt J F Åbom vid Överintendentsämbetet. Kyrkan har föregåtts av flera tidigare kyrkobyggnader där den äldst kända uppfördes under 1200-talet. 1565 brändes den dåvarande kyrkan ner av danskarna under det Nordiska sjuårskrigets härjningar. En ny kyrka uppfördes några år senare och revs i samband med att den nya kyrkan uppfördes. Flera gravhällar och inventarier från den gamla
barockkyrkan överfördes till den nya och pryder nu denna.

Kärda kyrka och socken ingår i riksintresse för kulturmiljövården. Det gamla sockencentrat är välbevarat med prästgård, sockenstuga och skolbyggnad från 1880-talet. Landskapet är naturskönt och är rikt på fornlämnningar från främst brons- och järnåldern. Sålunda finns en lång kontinuitet på platsen. Kyrkan ligger omgärdad av en kallmurad stenmur och med sin spetsiga spira utgör kyrkan det naturliga landmärket. På senare tid har en tätare bebyggelse vuxit upp omkring kyrkan.