Stäng fönster Värnamo kn, VÄRNAMO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Värnamo är en gammal handelsstad som länge fungerat som marknads-och mötesplats. Staden delas av Lagan i en västlig del med handelscentrum, och en östlig del med institutions- och förvaltningsbyggnader.

Värnamo kyrka som uppfördes 1875 ligger på östra sidan av Lagan, på en upphöjd plats omgiven av bostadsbebyggelse och stadshus, tingshus och polishus, ca 200 meter norr om Södra kyrkogården. Den uppfördes på resterna av den gamla kyrkan med anor från 1300-talet. Kyrkan är ett tidstypiskt exempel på kyrkobyggnadsideal
i tiden mellan nyklassicism och historicism. Kyrkan står idag på den ursprungliga kyrkogården som idag är taget ur bruk och istället fungerar som park.

Socken
Värnamo har sedan medeltiden fungerat som marknadsplats och knutpunkt för viktiga handelsvägar i Småland. Platsen var en anhalt på vägsträckningen från södra Sverige upp mot Jönköping och här fanns även lämpliga vadställen över Lagan. Värnamo har sedan tidig medeltid också varit centralort för Östbo härad. 1620 blev staden köping under Jönköping och 1859 blev Värnamo självständig köping. Läget vid Lagan underlättade för hantverkare och småindustrier som kunde utnyttja vattenkraften. 1877 kom järnvägen till Värnamo och i och med den började den verkliga tillväxten, grundad på handel, hantverk och industrier. Denna följdes av en befolkningsökning från 1880-talet och framåt, och 1920 hade köpingen växt så mycket att man erhöll stadsprivilegier. Värnamo präglas fortfarande av småindustrier och är en av tillväxtkommunerna i regionen.

Kyrkomiljö
Kyrkan ligger på en höjd öster om Lagan, i direkt anslutning till Kyrktorget där även tingshus och ett sentida stadshus ligger. Lagan delar staden i två delar, den västra delen som sedan äldre tider varit stadens handels- och marknadscentrum, och den östra delen där administrativa funktioner har samlats; kyrka, tingshus, skola, och numera även stadshus och polishus. Kyrkan ligger på en kyrkotomt utan begravningsplats, denna flyttades ut till en plats söder om Kyrktorget och tingshuset i början av 1800-talet när förbudet om begravningar i stadsmiljö kom. Kyrktomten består av äldre träd som skapar en liten men dock offentlig parkkaraktär kopplad till Kyrktorget. Mellan Kyrktorget och kyrkan går Storgatan i väst-östlig riktning, utmed den ligger en tätare och lägre stadsbebyggelse från 1900-talet. I norr gränsar kyrkan till villabebyggelse från 1900-talets förra hälft och mitt.

Ett hundratal meter nordväst om kyrkan ligger Norra kyrkogården som anlades 1905 och som därefter har utvidgats i etapper. Både den äldre kyrkogården i söder och den nya i norr är idag i bruk.