Stäng fönster Värnamo kn, TORSKINGE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Torskinge socken ligger vid Bolmens strand, i de centrala delarna av det forna Finnvedens folkland. Socknen består till stor del av mossmarker som delar densamma i tre delar, Slättö i väster vid Storån, Hjälmaryd i söder vid Bolmen och Torskinge samt Gummarp på höjdryggarna i socknens centrala del. Invid Slättö finns en sandhed. Bygden har brukats sedan stenålder, varom såväl lösfynd som hällkistor vittnar. Fornlämningsbilden är rik med bl.a. ett höggravfält en halv kilometer söder om kyrkan och vad som enligt traditionen varit en offerplats med namnet Torskullen sydost om kyrkbyn. Sockennamnet är belagt från 1427 och betydelsen är oklar, men har tidigt förknippats med gudanamnet Tor. Socknens största gård är Liljenäs med anor från medeltid, belägen vid Bolmen. Jord- och skogsbruk är de största näringarna. Åkerarealerna fick nuvarande utbredning i samband med Bolmenregleringen på 1940-talet.

Kyrkbyn är belägen där vägarna från Forsheda i norr, Dannäs i sydost och ås i väster möts. Norr om kyrkbyn är åkermark åt söder och väster svagt kuperad och stenbunden hagmark med sanka partier. Kyrka och kyrkogård ligger på en svag höjd vid norra sidan av vägen mot Ås. På motsatt sida är en stor asfalterad parkering och en f.d. skolbyggnad från 1876, nu församlingshem. är en länge med rödfärgad locklistpanel, 1950-talsfönster, veranda
i snickarglädje och tegeltäckt sadeltak. Åt öster är en tillbyggd länga från 1988, ritad av Rurik Bladh. Utförandet ansluter allmänt till den gamla delen. I slänten öster om kyrkogården står en ekonomilänga från tidigt 1900-tal med rödfärgad locklistpanel och sadeltak med betongpannor. I kyrkbyn ingår Klockaregården, som är f.d. prästgård med mangårdsbyggnad från 1870-talet, på en höjd väster om kyrkogården. Ytterligare två bostadshus av 1900-talskaraktär ingår i miljön. I sydväst ligger en hembygdsgård med några äldre byggnader.

Torskinge kyrka har tidigmedeltida ursprung. Det är en vitkalkad, spritputsad stenkyrka med ett smalare kor och absid, vilket ger en romansk karaktär som understryks av frånvaron av torn. Sadeltak på långhus och kor är tegeltäckta. 1705 tillbyggdes långhuset åt väster. Sakristia och vapenhus fick nuvarande tjärade spånklädsel i samband med en restaurering på 1950-talet. Den inklädda, rödfärgade klockstapeln med spåntäckt korstak tillkom 1678 och var ursprungligen öppen.

Torskinge kyrkby är belägen i ett öppet odlingslandskap mot norr samt svagt kuperad stenbunden hagmark mot söder och väster. Sydost om kyrkbyn är ett par höggravfält belägna samt en offerplats, ytterligare fornlämningar finns i närområdet. Invid kyrkan ligger den före detta prästgården samt den gamla skolbyggnaden. En av länets yngsta hembygdsgårdar ligger också i anslutning till kyrkan. Kyrkan omges av en kyrkogård som utvidgats vid flera tillfällen. Kyrkotomten avgränsas av en kallmurad naturstensmur som fyllts upp. Kyrkogården präglas av gravkvarter med sammanhängande gräsytor och grusade gångar, utanför kyrkogårdsmuren finns en del träd.