Stäng fönster Värnamo kn, VOXTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Voxtorps socken ligger i Jönköpings läns södra del. Angränsande socknar är Värnamo, Rydaholm, Tånnö och Gällaryd i Jönköpings län samt Berga socken i Kronobergs län. Landskapet präglas av skogsmark med inslag av lövskog och öppen ängsmark och socknen ligger strax intill tre sjöar – Hindsen, Flåren och Furen. Socknen tillhör den äldsta kulturbygden i Jönköpings län vilket visas bland annat med fornlämningar från 4000 f Kr. Den första skriftliga benämningen är från 1200-talet, då som Ouaxthorp. Inom socknen fi nns ett stort antal torp och backstugor som minner om den stora befolkningsökningen som började på 1700-talet och fortsatte under 1800-talet. De två herrgårdarna, Ed och Lundboholm vars ägor möttes i Bor, har dominerat socknen. Bor är för övrigt socknens
största samhälle som bildades 1902 när järnvägen drogs förbi och station anlades. Huvudnäring har varit skogsbruket med tillhörande trävaruindustri, därtill har även funnits tegelbränneri vid Ed och Lundboholm, pottasketillverkning, vagnsfabrik, snickerier, bobin- och klykfabrik (trådrullar och klädnypor), metallindustri och syfabriker.

Voxtorps kyrka med omgivande kyrkogård ligger strax söder om vägen mellan Värnamo och Rydaholm. Väster om kyrkan leder en lönnallé upp till Lundboholms gård. Skolbyggnad har funnits söder om kyrkan på den plats där kyrkogården idag har utvidgats. Voxtorps kyrka är uppförd med runt avslutat kor i öster och torn med huvudingång i väster. Sakristian ligger på norra sidan. Kyrkan har vita spritputsade fasader förutom hörnen på långhusets västra
gavel som markeras av slätputsade partier, i övrigt förekommer inga artikuleringar i putsen. Fönstren är rundbågade och har solbänkar av polerad granit, dessutom fi nns en pilasteromfattad portal mitt på södra långsidan med ett rundbågat överljusfönster. Kyrkans portar är målade i mörkt grönt och troligen ursprungliga, sakristian har en egen entré med trappa av äldre granithällar. Kyrkan vilar på en grå sockel av samma putsstruktur som fasaderna. Taken på kyrkans långhus, torn och lanternin är klädda med svart, skivtäckt plåt. Under takfoten löper en kraftigt profilerad gesims.

Voxtorps socken ligger i Jönköpings läns södra del. Angränsande socknar är Värnamo, Berga, Rydaholm, Tånnö och Gällaryd. De två sistnämnda ingår i samma kyrkliga samfällighet som Voxtorp, tillsammans med Ohs kyrka. Landskapet präglas av skogsmark, med inslag av lövskog öppen ängsmark. Socknen ligger strax intill tre sjöar – Hindsen, Flåren och Furen. Inom socknen fi nns ett stort antal torp och backstugor som minner om den stora befolkningsökningen som började på 1700-talet och fortsatte under 1800-talet. Två herrgårdar har dominerat socknen – Eds och Lundboholms herrgårdar vars ägor möttes i Bor. Bor är för övrigt socknens största samhälle som bildades 1902 när järnvägen drogs förbi och station anlades. Huvudnäring har skogsbruket varit med tillhörande trävaruindustri, därtill har även funnits tegelbränneri vid Ed och Lundboholm, pottasketillverkning, vagnsfabrik, snickerier, bobinoch klykfabrik (trådrullar och tvättklämmor), metallindustri och syfabriker.

Voxtorps kyrka med omgivande kyrkogård ligger strax söder om vägen mellan Värnamo och Rydaholm. Väster om kyrkan leder en lönnallé upp till Lundboholms gård. Skolbyggnad har funnits söder om kyrkan på den plats där kyrkogården idag har utvidgats. Gamla kyrkogården ligger på en trekantig tomt närmast kyrkan, omgiven av kallmurad stenmur, med regelbundna gravkvarter huvudsakligen täckta med gräs. Den nya utvidgningen söder om kyrkan präglas också främst av öppna gräsytor men innehåller en del äldre träd.