Stäng fönster Skinnskatteberg kn, HEDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Heds socken i mellersta Västmanland ligger mellan sjöarna Långsvan och Lillsvan, i Hedströmsdalen. Landskapet karakteriseras av uppodlade dalgångar och skogbevuxna höjdpartier, samt hedmarker – därav sockennamnet. Från att ha varit skogsfjärding under Malma socken i söder bildade Hed en egen församling år 1648, en tid då områdets järnbruk expanderade och allt fler människor sökte sig hit.

Öster om Hedströmmen, på en ås som sedan gammalt utgjort kommunikationsled, går landsvägen från Köping upp mot Bergslagen. På åskrönet ligger Heds kyrka med kyrkbyn strax nedanför. Närmast i sluttningen mot nordost finns före detta folkskolan/klockarbostaden från 1865, en faluröd länga i två våningar, idag använd av kyrkogårdspersonalen och ortens hembygdsförening. Längre bort ligger församlingshemmet, uppfört 1921 som sockenstuga. En allé leder fram till kyrkoherdebostället, i privat ägo sedan 1999. Invid en avlång gårdsplan grupperar sig den reveterade huvudbyggnaden från 1798 och två timrade, faluröda flyglar. Mer avsides, vid ett skogsbryn i söder, ligger den före detta kaplansgården, timrad 1793.