Stäng fönster Sala kn, FLÄCKEBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Fläckebo i mellersta Västmanland är en liten jordbruksdominerad socken i övre delen av Svartåns dalgång. Vid sidan av självägande bönder dominerades området länge av de två godsen Axholm och Svanå.

Kyrka och kyrkogård ligger på en mindre höjd omgiven av slättbygder vid den grunda, vassbemängda Fläcksjön. Här finns alltjämt den bebyggelse som under lång tid kännetecknade svenska kyrkplatser. Närmast öster om bogårdsmuren ligger sockenmagasinet som med sina två våningar höjer sig över sex bevarade kyrkstallar, förklarade som byggnadsminnen. På andra sidan om förbipasserande landsvägen mot Skultuna ligger komministergård, f d klockarbostad och folkskola. En halv kilometer söder om kyrkan finns även f d kyrkoherdebostället, en större ensamliggande gård.