Stäng fönster Vetlanda kn, NÄSBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Näsby socken utgör en småkuperad skogsbygd på småländska höglandet. Socknen är en av de minsta i Östra härad. Den goda jordmånen i området är en av orsakerna till den rika lövträdsvegetationen med bl.a. bok och ek. Bygden befolkades redan under stenålder och blev under historisk tid godstät med flera adelssläkter. Under 1200-talet uppfördes Hultaby slott på en udde i Norrasjön, för att sedan förstöras under 1300-talets slut. Kvar fi nns de gamla sätesgårdarna Bo, Hällinge, Flishult och Hultaby vilka ägts av släkter som Silfversparre, Falkenberg, von Porat, Hummelhielm och Gylling. Några av gårdarna har medeltida ursprung. Ur kyrkligt hänseende har Näsby under medeltiden och 1600-talet utgjort ett eget pastorat. 1686 blev församlingen annex till Bäckseda med egen komminister, idag hör församlingen till Vetlanda pastorat.

Kyrkbyn ligger i socknens södra del på en höjd vid sjön Flögens östra strand. Tillsammans med det gamla säteriet Hällinge vid samma sjö ingår kyrkbyn i ett område klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Hagmarker och lövvegetation med bl.a. många gamla ekar präglar intrycket. Kyrka och kyrkogård ligger på en platå med angränsande hagmark i norr och öster. Vid västra sidan finns en grusad parkering och den gamla skolan/sockenstugan från 1851, en träbyggnad i två våningar med rödfärgad locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. Vid baksidan är en utbyggnad från 1894. Till skolbyggnaden hör en rödfärgad trälänga från tidigt 1900-tal med förråd och rad av torrdass.

Kyrkan är uppförd i sten under romansk tid med långhus, smalare kor och absid mot öster. Åt norr är en s.k. nykyrka tillfogad i timmer 1727 och i väster ett trätorn som 1807 ersatte det Falkenbergska gravkoret. Hela kyrkan är vitputsad och dess sadeltak täcks med svart plåt.

Näsby socken är belägen på det sydsvenska höglandet inom Västra härad. Socknen har tidvis utgjort ett eget pastorat, tidvis ingått i pastorat med Bäckseda, men tillhör i dag Vetlanda kyrkliga samfällighet. Näsby socken är liten till ytan, kuperad och domineras av skog. Socknen saknar tätorter, men är belägen strax nordväst om Vetlanda. Trakten är bl a känd för den medeltida borganläggningen Hultaby och storgården Hällinge. Näsby kyrka ligger på en höjd nära sjön Flögen. Närmast kyrkan ligger spridd agrarbebyggelse och sommarstugor. Ett stenkast från kyrkan ligger komministerbostaden från 1923 samt sockenstugan från 1800-talets mitt. Lite längre mot nordväst ligger missionshuset och sommarhemmet Flögensborg. Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård utan annan bebyggelse. Kyrkogården är merendels gräsbevuxen och den har flera stora träd av olika arter. På kyrkogården finns grusade gångar delvis med plattor i gångens mitt. Utefter gången finns gatulyktor som är svartmålade. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad bogårdsmur. Näsby kyrka ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården.