Stäng fönster Vetlanda kn, SKEDE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Skede socken ligger i norra delen av Vetlanda kommun. I norr gränsar socknen till Linköpings stift och Mellby, Edshults och Kråkshults socknar, i sydost till Alseda socken, i sydväst till Vetlanda och i öster till Skirö och Karlstorps socknar. Socknen är starkt kuperad och till största delen skogstäckt. Åkerlapparna har genom tiderna varit små och främst legat på högre belägna platser då dalarnas kallare klimat har hämmat tillväxten. Emån och Skedeån rinner
genom socknen och deras fall har möjliggjort en tidig anläggning av industrier, vilka har utvecklats till de större industrier som gett många skedebor deras inkomst. I Skede socken finns en förhållandevis rik representation av fornlämningar. De utgörs till stor del av lämningar från bronsåldern och sammanlagt finns i socknen 34 fornlämningar. Det är framförallt kring Stora Röslida och Rösatorp som koncentrationerna finns.

I Skede möts fyra vägar, färdvägarna från Sjunnen och Holsbybrunn i söder och Mellby och Kråkshult i norr. Bebyggelsen är långsträckt i nordsydlig riktning och utgörs numera till övervägande delen av friliggande mindre villor. Skede kyrka har en central placering byn, där den ligger på östra sidan om Hällarydsvägen. Mitt emot finns en parkering och innanför den ligger skolan, i övrigt gränsar kyrkogården främst till åkermark. Kyrkotomten ligger i nivå med övrig bebyggelse vilket gör att upplevelsen av kyrkobyggnaden blir överraskande, då besökaren först ser kyrkan från ett relativt kort avstånd.

Skede kyrka uppfördes under åren 1833-34 och är ritad av länsbyggmästare Carl Robert Palmér, bördig från Skede. Den nyklassicistiska kyrkan har ett lågt kraftigt torn och ett helomslutande absidkor. Entréerna åt väster och söder är markerade med klassiska portaler och sydentrén accentueras ytterligare av ett slätputsat risalit-parti med antydan till rustika hörnkedjor. Kyrkan har höga fönster med smårutade bågar i fyra lufter samt en övre lunettformad båge med
dekorativt spröjsverk. Båda portarna, med tidstypisk kannelyr i de övre fyllningarna och diagonalt rutmönster i de nedre, är från tiden för kyrkans uppförande.

I Skede möts fyra vägar, färdvägarna från Sjunnen och Holsbybrunn i söder och Mellby och Kråkshult i norr. Bebyggelsen är långsträckt i nordsydlig riktning och utgörs numera till övervägande delen av friliggande egna hem.

Skede kyrka har en central placering byn, där den ligger på östra sidan om färdvägen genom byn. Mitt emot finns en parkering och innanför den ligger skolan. Kyrkans läge visar med stor tydlighet att den är en kyrka mitt i byn, då den därtill gränsar till fotbollsplan samt åkermark.

Till skillnad från många andra landsortskyrkor ligger kyrkotomten i nivå med övrig bebyggelse. Skede kyrka utgör därför inte något tydligt landmärke för omgivningen. Upplevelsen av kyrkobyggnaden blir istället överraskande, då besökaren först ser kyrkan från ett relativt kort avstånd. Kyrkotomten omges av en stenmur. Dock har man på den senast utökade delen av kyrkogården inte anlagt någon mur. Istället avgränsas den av häck. Till kyrkomiljön hör förutom kyrkobyggnaden också två senare uppförda ekonomibyggnader. Den ena utgör ett garage medan man i den andra förvarar de redskap som behövs för skötseln av kyrkotomten i sin helhet.

Kyrkotomten indelas av grusgångar, vilka mot gräset avgränsas av cementsocklar. I anslutning till fastighetsgränsen finns flera träd och inne på kyrkotomten enstaka lägre träd av mer dekorativ karaktär. Gemensamt för träden är dock att de både skapar en markering mellan den profana, omgivande miljön och samtidigt blir rumsskapande för kyrkotomten. Grönytorna är väl sammanhållna och de friliggande rabatterna förhållandevis få. Istället koncentreras blomsterplanteringarna till de enskilda gravvårdarna. Fortfarande använder man sig av lågklippta häckar för att skapa avskildhet mellan rader av gravvårdar.