Stäng fönster Sala kn, MÖKLINTA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Möklinta socken sträcker sig från Dalälven och gränsen mot Dalarna i norr till mellersta Västmanlands slättbygder i söder. Trakten närmast kyrkbyn utmärks av ett öppet odlingslandskap kring Storsjön, omgivet av djupa skogar. På sjöns östra sida löper Möklintaåsen i nord-sydlig riktning, där järnåldersfynd påvisar tidig bosättning. Vägsträckningen genom Möklinta samhälle0220-15273 följer på ett traditionellt sätt åsens sträckning. En kyrka med dominerande läge på åsryggen fanns troligen redan före 1300-talet, men den nuvarande räknar sitt ursprung till 1400-talets senare hälft.

Bebyggelsen närmast runt kyrkan har behållit karaktären av traditionell kyrkby. I sluttningen ner mot samhället ligger prästgården, ett två våningar högt timrat, panelklätt och gulmålat hus från 1829. Norr om kyrkan, vid en mindre grusväg uppe på åsen, ligger en länga kyrkstallar och längre bort f d komministergården Östanhede med manbyggnad och visthusbod från 1700-talet.