Stäng fönster Sävsjö kn, HYLLETOFTA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Hylletofta socken ligger i Sävsjö kommun norra del. Socknen gränsar till Svenarums socken i Vaggeryds kommun i nordväst, Malmbäcks och Bringetofta socknar i Nässjö kommun i norr och nordost samt Norra ljunga socken i sydost och Vrigstads socken i sydväst. Hylletofta är en av de högst belägna socknarna i Jönköpings län och i stort sett så sluttar landet från norr till söder, vilket kan innebära stora klimatskillnader mellan de olika delarna. I norr härskar barrskogen medan den södra delen främst präglas av åker och hagmark.

Hylletofta kyrka tillhör de så kallade Njudungskyrkorna med tredelad plan. Långhus, kor och absid är uppförda i sten och kyrkan har ingen sockel utan vilar direkt på marken. Senare har en sakristia tillkommit i sydost. Kyrkans torn byggdes 1783, innan dess fanns på kyrkogården en klockstapel. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt, de branta sadeltaken är täckta med spån medan torn- och lanternin taken ät plåttäckta.

Hylletofta socken är den nordligaste socknen i Sävsjö kommun och gränsar till Svenarum, Malmbäck och Bringetofta i norr, samt Vrigstad och Norra Ljunga i sydväst respektive sydöst. Hylletofta är en av de högst belägna socknarna i Jönköpings län och sluttar från norr till söder, vilket kan innebära stora klimatskillnader mellan de olika delarna. I norr dominerar barrskogen medan den södra delen främst präglas av åker och hagmark. Socknen saknar större industrier och arbetsgivare, istället är det enskilt skogs- och jordbruk samt pendling till större orter är grunden för folks utkomst. Hylletofta har inget eget bycentrum, men de flesta gårdar är ändå samlade kring kyrkan i socknens södra del. I närheten ligger även prästgård, klockaregård och missionshus. Närmaste större ort är Vrigstad i sydväst och Sävsjö i öster.