Stäng fönster Sävsjö kn, VALLSJÖ NYA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Vallsjö socken är belägen i Sävsjö kommuns nordöstra hörn och gränsar i norr till Norra Sandsjö socken i Nässjö kommun, i öster till Nävelsjö och Lannaskede socknar i Vetlanda kommun och i söder till Skepperstads och Hjärtlanda socknar samt Norra Ljunga socken i väster. Socknen har gamla anor och är en del av det gamla Njudungslandet, men det är först på 1300-talet som namnet dyker upp i skrift, då som Valsio.

Vallsjö nya kyrka och tillhörande kyrkogård ligger strax utanför Sävsjö. Vid mitten av 1860-talet anlades SJ-stationen Sävsjö och ett stationssamhälle växte fram. Redan på 1880-talet blev samhället municipalsamhälle delat mellan Vallsjö och Norra Ljunga socknar och 1947 fi ck det stadsrättigheter. Vallsjö nya kyrka uppfördes 1880—1891 i nygotik efter ritningar av Gustav Pettersson. Den byggdes i granit med torn i väster och smalare kor i öster. Fasaderna är oputsade och taket är täckt med omålad plåt.

Vallsjö socken ligger i Sävjö kommuns nordöstra hörn och gränsar i norr till Norra Sandsjö socken i Nässjö kommun, i öster till Nävelsjö och Lannaskede socknar i Vetlanda kommun och i söder till Skepperstads och Hjärtlanda socknar samt Norra Ljunga socken i väster. Socknen har gamla anor och är en del av det gamla Njudungslandet, men det är först på 1300-talet som namnet dyker upp i skrift, då som Valsio. Den ursprungliga kyrkan i Vallsjö socken uppfördes på 1100-talet och ligger i socknens östra del. Vallsjö nya kyrka och tillhörande kyrkogård ligger strax utanför Sävsjö på mark som donerades av Eksjöhovgård. Vid mitten av 1860-talet anlades järnvägsstationen vid Sävsjö och ett stationssamhälle växte fram. Redan på 1880-talet blev samhället municipalsamhälle delat mellan Vallsjö och Norra Ljunga socknar och 1947 fick det stadsrättigheter. Idag är Sävsjö huvudort i kommunen som har samma utsträckning som den kyrkliga samfälligheten med nio socknar.

Kyrkan ligger strax väster om Sävsjö, norr om gamla landsvägen till Vetlanda. Kyrkan är omgiven av en kyrkogård som brer ut sig söderut och som även fortsätter söder om landsvägen. Landskapet närmast präglas av odlings- och betesmark.