Stäng fönster Sävsjö kn, VRIGSTADS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Vrigstads socken ligger i Sävsjö kommun, i Jönköpings läns södra del. Socknen gränsar till Hylletofta, Norra Ljunga, Stockaryd och Hjälmseryd i Sävsjö kommun samt Svenarum i Vaggeryds kommun och Nydala i Värnamo kommun. Socknen har det mesta av sin bebyggelse i anslutning till de många sjöar och vattendrag, tillhörande Lagans system, som rinner genom socknen. Fornlämningar från stenåldern visar att denna bebyggelsens koncentration är urgammal.
Vrigstad var ända fram till 1800-talet en tämligen betydande ort, på gränsen mellan Finnveden och Njudung. När södra stambanan byggdes kom fokus dock att förfl yttas till det nyanlagda stationssamhället Sävsjö. Genom orten flyter Vrigstadån som har sitt utlopp i den närbelägna Lundholmssjön och i närheten fi nns även Slättsjön. En stor tilldragelse i Vrigstad med omgivning är Vrigstad marknad som har minst 400-åriga anor. Den genomförs numera två gånger
om året och är en välbesökt tillställning.

Vrigstads kyrka är byggd under 1860-talet och togs i bruk vid nyåret 1866. Den är en typisk Tegnérkyrka med den avvikelsen att koret ligger i söder och tornet i norr. Den är nyklassicistisk med spritputsade fasader avfärgade i vitt. Långhus-, kor- och torntaken är täckta med skiff er.

Vrigstads socken ligger i Sävsjö kommun, i Jönköpings läns södra del. Socknen gränsar till Hylletofta, Norra Ljunga, Stockaryd och Hjälmseryd i Sävsjö kommun samt Svenarum i Vaggeryds kommun och Nydala i Värnamo kommun. Socknen har det mesta av sin bebyggelse i anslutning till de många sjöar och vattendrag, tillhörande Lagans system, som rinner genom socknen. Vrigstad var ända fram till 1800-talet en tämligen betydande ort, på gränsen mellan Finnveden och Njudung. När södra stambanan byggdes kom fokus dock att förflyttas till det nyanlagda stationssamhället Sävsjö. Genom orten flyter Vrigstadån som har sitt utlopp i den närbelägna Lundholmssjön och i närheten finns även Slättsjön. En stor tilldragelse i Vrigstad med omgivning är Vrigstad marknad som har minst 400-åriga anor. Den genomförs numera två gånger om året och är en välbesökt tillställning.

Kyrkan ligger direkt söder om landsvägen med Vrigstads skola på andra sidan. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet ohc på dess östra sidan ligger ett kombinerat hotell- och butikskomplex från modern tid. Kyrkogården är samtida med kyrkan, men med medeltida anor. Idag präglas den huvudsakligen av moderniserade kvarter med rygghäckslinjer. . En stenmur som är jämnårig med kyrkan omger kyrkogården.