Stäng fönster Alvesta kn, ALVESTA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Kyrka och kyrkomiljö
Alvesta kyrka och kyrkogård har anor från tidig medeltid. Vid renovering av kyrkan, har rester efter en stavkyrka i trä uppförd omkring 1120 påträffats. Det bör ha varit den första kyrkan på platsen. Den nuvarande kyrkan är en stenkyrka och uppfördes någon gång under 1530-talet. Från början som en salskyrka, men 1746 byggdes koret till. Beställaren var baronen och landshövdingen Anders Koskull på Engaholm, som också lät inreda ett gravkor åt sig och sin familj underkoret. 1792 ersattes en tidigare träsakristia med den nuvarande.

På kyrkogården finns förutom kyrkan ytterligare tre byggnader. Det är klockstapeln, bårhuset och ekonomibyggnaden. Den spåntäckta tjärade klockstapeln är belägen sydöst om kyrkan och uppfördes 1735-36. Stapeln är försedd med två klockor. Den största är gjuten i Stockholm och invigd 1952 medan den lilla är omgjuten i Kristianstad 1807. Nedanför står en dessutom en skadad klocka där årtalet 1555 är ingjutet. I norra delen av kyrkogården ligger bårhuset eller bisättningshuset som det också kallas. Fasaderna är slät- och vitputsade. En ekonomibyggnad med vaktmästeri och toaletter för besökande finns i den nordöstra delen av kyrkogården. Byggnaden är uppförd i vitslammat tegel med koppartak och träpaneldörr.

Öster om kyrkogården sträcker sig järnvägsområdet och väster om finns en mindre park med träd planteringar och parkbänkar. Utanför den västra ingången står två runstenar uppställda. Den stora är från 1000-talet i skiftet mellan vikingatiden och medeltiden, medan den mindre är en senare efterbildning.