Stäng fönster Alvesta kn, BLÄDINGE KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Blädinge är beläget vid sjön Salens västra strand i Blädinge socken, Alvesta kommun. Blädinge sockencentrum med kyrka, sockenstuga och prästgård har medeltida ursprung och Blädinge socken omnämndes första gången i skriftliga källor ca 1290 som ”presbyter de Blaethinge”.

Den nuvarande kyrkan ersatte under senmedeltiden en kyrkobyggnad som troligtvis var en stavkyrka. Kyrkan har fått en nyklassicistisk prägel efter ombyggnaderna på 1780-talet och 1834. Den är uppförd i sten och putsad och avfärgad i vitt. Taket är täckt med spån.
Inom kyrkogården finns även ett bårhus och i det nordvästra hörnet står familjen Mörners gravkor. I anslutning till kyrka och kyrkogård finns såväl den gamla skolan, idag församlingshem, som ett kyrkstall.