Stäng fönster Alvesta kn, HÄRLÖVS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Kyrkan är mycket vackert belägen vid sjön Furen. Kyrkan ligger mitt i byn, med sin samlade bebyggelse. Det laga skiftet som genomfördes i slutet av 1800-talet, utfördes aldrig i Härlöv, därför har byn kvar sitt sammanhållna utseende.

I mitten av 1600-talet var den gamla träkyrkan i Härlöv helt fallfärdig. Genom gåvor från sockenbor och personer som bodde så långt bort som bland annat Växjö, Kalmar, Kristianstad och Stockholm kunde församlingen bygga en kyrka i sten som stod färdig 1695. Trots det sena byggnadsåret har kyrkan en medeltida planform och ger ett ålderdomligt intryck. Kyrkan har ett rektangulärt långhus, halvrund absid, sakristia i norr och vapenhus i väster. Taken är spånklädda.

Härlövs kyrka är känd som en offerkyrka. Redan under medeltiden hade den dåtida träkyrkan fått rykte som offerkyrka. I en av Härlövs kyrkoböcker från 1700-talet, står att det funnits en offerkälla på samma plats som kyrkan nu står. Ytterligare en offerkälla, numera igenfylld, lär ha funnits vid Lyrkolyckan, nära sjöstranden. Bland de mer speciella interiördetaljerna i kyrkan är en snidad mariaskulptur i trä från 1200-talet.