Stäng fönster Alvesta kn, VISLANDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Vislanda kyrka uppfördes 1793-94, ca fem kilometer öster om den medeltida kyrkplatsen, som en nyklassicistisk kyrka med rektangulärt kyrkorum och tresidig koravslutning i öster. Sakristian är utbyggd och belägen i direkt anslutning till koret i norr. Klocktornet är beläget i väster. Kyrkan är uppförd i sten och utvändigt spritputsad och avfärgad i en vit kulör med slätputsade omfattningar. Taket och lanterninen är klädda med kopparplåt. Ledare för kyrkbygget var prosten Nils Wieselqvist som var kyrkoherde i Vislanda från 1786-1805. Enligt en sägen skall prosten Wieselqvist när han som barn vistades i Lindås en gång lagt sig att sova på den plats där kyrkan nu står. Han drömde då att han här predikade i ett fullsatt tempel.

Mitt emot kyrkan ligger församlingshemmet där den äldre delen tidigare fungerade som skola. Församlingshemmet är idag tillbyggt med pastorsexpedition och samlingslokaler för barnverksamhet och samlingar.

Strax norr om församlingshemmet finns ett magasin och ett av kyrkstallen kvar. Kyrkstallet används idag som materialbod för kyrkogårdsförvaltningen. Det skadades vid stormen Gudrun 2005 och återuppbyggdes.