Stäng fönster Alvesta kn, MOHEDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Moheda kyrka är uppförd i slutet av 1100-talet i romansk byggnadsstil och består av långhus, kor med absid, torn i väster, sakristia i norr, samt vapenhus i söder. Kyrkan är byggd av gråsten som putsats. Ursprungligen saknade kyrkan absid, torn, vapenhus och sakristia. Strax efter uppförandet tillkom absiden med ursprungligt hjälmvalv. Tornet tillkom under senmedeltiden, liksom det södra vapenhuset och sakristian. De vackra stjärnvalven av tegel har slagits omkring år 1500. Vid renoveringen 1914-15, påbyggdes tornet till sin nuvarande höjd. Vid denna renovering skedde stora förändringar både exteriört och interiört, bl a tillbyggdes det västra vapenhuset. Kyrkan genomgick 1956-57 en grundlig inre renovering och 1994 gjordes en omfattande fasadrenovering. Öster om kyrkan vid muren står klockstapeln som är spånklädd.

Sydväst om kyrkan nära ån finns bårhus med personalutrymme och kontor.

Kyrkogården består av två delar. Den gamla kyrkogården och kyrkan ligger öster om ån och innehåller tio gravkvarter. Väster om ån ligger den nya kyrkogårdsdelen. Över ån sträcker sig en betongbro med smidesräcken. I den nya kyrkogårdsdelen har planerats åtta gravkvarter. Mellan kvarteren slingrar sig gångstigar och i kvarteren finns träd och buskplanteringar. Den nya kyrkogårdsdelen framstår som en vacker park där den ligger strax intill ån. I den nya kyrkogårdsdelen finns minneslund och ekonomibyggnader.

Moheda församlingshem som ligger öster om kyrkogården på andra sidan vägen invigdes 1970. Det är en vitputsad tegelbyggnad. I byggnaden inreddes ett kyrkomuseum som öppnades 2001.