Stäng fönster Alvesta kn, SLÄTTHÖGS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Slätthögs kyrka uppfördes 1841-42 efter ritningar av Samuel Enander 1836 i direkt närhet av den medeltida stenkyrkan som revs. Den gamla kyrkan låg på kyrkogårdens östra del där den medeltida ringmuren fortfarande finns bevarad. Från den gamla kyrkan finns dopfunten, storklockan och altaruppsatsen bevarade och används i den nuvarande kyrkan.

Slätthögs socken omnämns första gången 1270, ”de Slætu”. Slätthögs kyrka har tydliga nyklassicistiska stildrag med sin rätlinjiga form. Kyrkan är byggd av sten, spritputsad och vitkalkad. Taket är täckt av plåt. Det lanterninförsedda klocktornet är placerat i väster. Långhusets östra gavel där sakristian är belägen är något avrundad.

Väster om kyrkan och kyrkogården på andra sidan landsvägen finns Slätthögsskolan i den tidigare sockenstugan och kantorsbostaden. Ett stycke söder om kyrkogården finns prästgården med pastorsexpedition och församlingshem. Strax söder om kyrkogården finns en park med ett monument över Slätthögsbor som emigrerat till USA. Minnesstenen restes 1998.