Stäng fönster Bjuv kn, BJUV KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Bjuv är en tätort med cirka 6500 invånare strax öster om Helsingborg. Före 1800 var Bjuv ännu en liten by med kyrkan lite avsides, i byns södra utkant. Under 1870-talet startade en stenkolsbrytning i trakten. Gruvindustrin var beroende av mycket arbetskraft och detta ledde till framväxten av ett brukssamhälle. Senare har bebyggelsen kompletterats med fler bostadsområden och industrier som skapat dagens tätort.
Kyrkan och kyrkogården ligger in den sydöstra delen av samhället. Mot sydost är landskapet ännu relativt öppet och gränsar till väg 110 som utgör samhällets södra gräns. Söder om väg 110 tar ett flackt och öppet odlingslandskap vid. Norr och väster om kyrkan finns idag en modern bostadsbebyggelse bland annat radhusområdet Prästkragen ritat på 1950-talet av arkitekten Jörn Utzon. Öster om kyrkan finns en mer traditionell bybebyggelse i form av Bjuvs gamla skola från 1902, prästgården från 1918 och Alegården, en gård som skänkts till församlingen och numera utgör församlingshem.