Stäng fönster Markaryd kn, TRARYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Kyrkan uppfördes 1859-60 av byggmästaren Gustav Ljung efter ritning av Johan Adolf Hawerman. Invigningen skedde den 28 juli 1862. Den är uppförd av sten, samt putsad och vitkalkad. Tornet ligger i väster och är krönt av en lanternin. Kyrkans tak är täckta av kopparplåt.

Traryds kyrka och kyrkogård ligger mitt i Traryds samhälle. Kyrkogården är högt belägen och gränsar till ån Lagan i väster. På den östra sidan om vägen, på samma sida som kyrkan ligger den gamla kyrkogården söder om kyrkan. Norr om kyrkan ligger mellersta och norra kyrkogårdarna. På den västra sidan om vägen ligger Västra kyrkogården med gravkapellet, Urnlunden, Skanskyrkogården och de nyaste kyrkogårdsdelarna Ekängen och Eklunden.

På västra sidan ligger även församlingshuset, ekonomibyggnad och parkeringsplats.

Väster om kyrkan och vägen ligger församlingshuset. Det byggdes 1866 och det är den före detta sockenstugan och skola. Byggnaden är i 2½ plan och har rödmålad locklistapen. Taket är täckt av enkupiga svarta betongpannor. En yta belagd med plattor finns öster om församlingshemmet. En uteplats med träbänkar och bord finns även här, samt en blomplantering och det växer ölandstokshäckar, mahonia och en idegranshäck. Uppför församlingshemmet växer en klätterhortensia. Vid församlingshemmet finns även en gräsmatta där det växer en lind och en lönn. Mot skolans parkering i söder växer en oxbärhäck, rosenspirea, hassel och syren. En rad med lönnar växer längs vägen i öster och bildar en allé med trädkransen på den gamla kyrkogården.

Norr om församlingshemmet finns en enplans ekonomibyggnad. Den byggdes 1976-77 och är klädd med rödmålad locklispanel. Taket är täckt av enkupiga svarta betongpannor. Norr om församlingshemmet finns det två asfalterade parkeringsplatser. En asfalterad väg når in till parkeringen, församlingshemmet och ekonomibyggnaden. Parkeringsplatsen är kantad med oxbärshäckar, ett körsbärsträd i söder och med en oxelhäck vid ekonomibyggnaden.