Stäng fönster Nora kn, NORA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
Nora är centralort i Noraskogs bergslag, där det funnits otaliga gruvor och hyttor från medeltiden fram till 1960-talet. Som en följd av bergshanteringen växte det vid Norasjön upp en handelsplats, som fick stadsprivilegier 1643.

Nora kyrka är belägen på en höjdsträckning vid norra sidan av torget och har ett dominerande läge i den välbevarade trästaden Nora med byggnader från 1700- och 1800-talet. Kyrkotomten, den f.d. kyrkogården, har inte använts för begravningar sedan början av 1800-talet och utgörs av ett grönområde. I kvarteren öster och nordöst om kyrkan finns en samlad miljö med kyrkoadministrativ prägel med äldre prästgårdar och klockargård samt ett församlingshem från 1997. Nora stad ingår i riksintresseområde för kulturmiljövården.