Stäng fönster Västerås kn, SKULTUNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Skultuna kyrka ligger väl synlig i Svartåns dalgång, omgiven av vidsträckta, bördiga jordbruksmarker. Denna del av dalgången, från Skultuna mässingsbruk i norr till Skerike kyrka i söder, utgör ett riksintresse för kulturmiljövården.

På den angränsande kyrkvallen finns före detta klockargården från 1837 men annars är kyrkobyggnaden idag en solitär i landskapet. Ett tidigare befintligt sockenmagasin har flyttats till gården Hagaberg och ett av kyrkstallarna till Vallby friluftsmuseum i Västerås. Kyrkvallens övriga bebyggelse revs under 1900-talet. Prästgården från 1859 - i privat ägo - ligger vid den gamla landsvägen ca 500 meter norr om kyrkan.

Grundandet av Skultuna mässingsbruk på 1600-talet medförde att socknens centrum försköts norrut, en tendens som förstärktes med 1800- och 1900-talens industrialisering. Därför ligger sockenkyrkan avsides, ca 2 km söder om Skultuna samhälle.